Psychologie za lajky: Proč toužíme po validaci sociálních médií

Vytvořeno 19 září, 2024
dopamin

Síla jediného lajku na sociálních sítích daleko přesahuje pouhé klepnutí na obrazovku. Ať už je to Facebook, Instagram nebo TikTok, lajky mají schopnost změnit naše vnímání sebe sama, zlepšit naši náladu a dokonce diktovat naše online chování. Ale co je to na těchto virtuálních souhlasných přikyvováních, které nás nutí vracet se pro další? Psychologie za lajky se ponoří do důvodů, proč jsou tyto metriky tak návykově odměňující. Pochopením kognitivních a emocionálních dopadů přijímání lajků můžeme získat vhled do hlubších účinků sociálních médií na naši duševní pohodu. Z psychologického hlediska pokaždé, když dostaneme lajk, náš mozek spustí uvolňování dopaminu – neurotransmiteru odpovědného za potěšení. To vede k vytvoření zpětné vazby, kde uživatelé neustále hledají ověření ve formě lajků a pozitivních komentářů. Ale kromě bezprostředního pocitu uspokojení zahrnuje psychologie za lajkami hlubší, často nevědomé motivace, které jsou spojeny s naší potřebou společenského přijetí a postavení.

Dopamin a systém odměn

Lajky spouštějí mozkový systém odměn a uvolňují dopamin v podstatě stejným způsobem, jako když sníte své oblíbené jídlo nebo dostáváte kompliment. Studie ukázaly, že toto vydání se může stát návykovým, což vytváří cyklus hledání ověření prostřednictvím lajků a sdílení. To vytváří to, co je často označováno jako „dopaminová smyčka“, kde uživatelé neustále zveřejňují obsah v naději, že obdrží pozitivní posílení.

Faktor sociálního schválení

Lidé jsou ze své podstaty sociální bytosti a potřeba souhlasu je zakomponována do naší psychologie. Záliby na sociálních sítích fungují jako forma sociálního ověření a posilují naši touhu být akceptováni v rámci naší vrstevnické skupiny. Když dostáváme lajky, je to, jako by nás digitální komunita podporovala, což může vést ke zvýšenému pocitu sebeúcty a sounáležitosti. Na druhou stranu nedostatek lajků může vyvolat pocity odmítnutí a nedostatečnosti.

Role FOMO (Fear of Missing Out)

Psychologie za lajky je úzce spjata se strachem z promeškání (FOMO). Když uživatelé vidí přátele a influencery, kteří dostávají tisíce lajků, mohou se cítit pod tlakem, aby si udrželi podobnou úroveň sociální angažovanosti. To podporuje chování, jako je častější zveřejňování příspěvků nebo používání strategií „podobných“ za účelem zvýšení viditelnosti a schválení. Strach z toho, že budete vynecháni nebo nepovšimnuti, může vést k úzkosti a nespokojenosti.

Vliv na duševní zdraví

Zatímco přijímání lajků může dočasně zvýšit sebevědomí, dlouhodobé účinky na duševní zdraví mohou být škodlivé. Studie spojily intenzivní používání sociálních sítí a snahu o lajky se zvýšenou úzkostí, depresí a nižším sebevědomím. Potřeba neustálého ověřování může vést k emočnímu vyčerpání, zvláště když uživatelé cítí, že jejich obsahu není věnována dostatečná pozornost.

Závěr

Psychologie za lajky zdůrazňuje silný průnik mezi sociálními médii a lidským chováním. Zatímco lajky mohou poskytnout dočasné pocity potěšení a uznání, mohou také podporovat hlubší potřebu souhlasu, která ovlivňuje duševní zdraví a pohodu. Rozpoznáním psychologických spouštěčů, které řídí naši touhu po lajkách, můžeme podniknout kroky ke správě našich návyků na sociálních sítích s větší pozorností a upřednostňovat skutečná spojení před povrchními metrikami.

dopamin

Když uživatel dostane lajk na sociálních sítích, aktivuje se systém odměn v mozku a uvolňuje dopamin, který je spojen s potěšením a uspokojením. To vytváří posilující smyčku, díky které chtějí jednotlivci zveřejňovat více obsahu v naději, že získají více lajků.

Ano, nadměrné zaměření na získávání lajků může přispívat k problémům duševního zdraví, jako je úzkost, deprese a pocity nedostatečnosti. Potřeba neustálého sociálního ověřování může způsobit, že se uživatelé budou cítit emocionálně vyčerpaní, pokud jejich obsah nezíská očekávané zapojení.

Tlak na časté zveřejňování příspěvků je často řízen strachem z promeškání (FOMO). Vidět, že ostatní dostávají mnoho lajků a zapojení, může uživatele přimět k tomu, aby přidávali další příspěvky, aby zůstali relevantní a udrželi si sociální uznání v rámci své komunity nebo skupiny vrstevníků.